12012025Mon
Last updateSat, 30 Aug 2025 4pm

PR články

Prečo sú niektoré medy redšie, než iné? A je to vlastne problém?

0
0
0
s2smodern
powered by social2s
Prečo sú niektoré medy redšie, než iné? A je to vlastne problém?

Med je bezpochyby najobľúbenejší včelí produkt. Veď určite aj vy máte vždy doma minimálne jeden pohár medu. Existuje veľa druhov medu, ktoré sa líšia nielen chuťou, ale aj farbou, či dokonca hustotou.

Redší med nevzniká len chybou včelára

Rôzni ľudia majú rôzne predstavy o tom, čo je to dobrý med. Niekto napríklad rieši práve hustotu medu. Redší med však nemusí znamenať, že by nebol dobrý. Na to, či je med redší, alebo sa tak aspoň javí, má vplyv viacero faktorov. Jedným z nich je vyšší obsah vody.

Ak by ste chceli vedieť odpoveď na otázku, kedy má med vyšší obsah vody, väčšinou by ste dostali odpoveď, že je to kvôli chamtivosti včelára, ktorý vytočil med predčasne. Áno, je to častý dôvod, i keď niekedy včelár nemá na výber, napríklad na konci sezóny, keď nie je času nazvyš, či keď sa včelár snaží získať jednodruhový med.

Vyšší obsah vody však môže mať med aj z iných dôvodov. Typicky sa to týka napríklad jarných medov, keď je vysoká vlhkosť vzduchu. Včely vtedy nedokážu med dostatočne zahustiť a zaviečkujú ho aj keď ešte nie je na 100 % hotový. To sa prirodzene týka aj zahraničných medov z vlhších oblastí, čo však nie je dôvod pozerať sa na tieto medy ako na „menejcenné“. Včely niekedy zaviečkujú menej zahustený med aj v prípade veľmi silnej znášky, uľahčujú si tak prácu. A aj rastlina môže mať vplyv na hustotu medu, napríklad z ďateliny je med prirodzenie redší.

Čo sa dá robiť s redším medom?

Ak teda máte nejakú predstavu o hustote medu, neznamená to, že ide o nemennú známku jeho kvality. Samozrejme, všetko má svoje hranice, príliš riedky med sa vytočiť jednoducho nemôže. A čo s medom, ktorý je akoby „medzi“? Čiže nemá ideálnu hustotu, ale nie je to ani úplná katastrofa?

Najčastejšie ho včelári využívajú na výrobu chutnej medoviny. Dá sa však aj odvlhčiť v špeciálnom zariadení, čo však zvykne mať negatívne účinky na jeho kvalitu. Lepšia možnosť je potom predať ho zákazníkovi s upozornením, že ho treba rýchlejšie skonzumovať, prípadne zamraziť, pretože redší med môže rýchlejšie skysnúť.

Zdroj obrázka: Autor: Elisanth / Shutterstock.com